OrganoClick – kestävillä materiaaleilla kannattavaan kasvuun

Mårten Hellberg on OrganoClick -yrityksen toimitusjohtaja ja yksi sen perustajista. OrganoClick on kehittänyt teknologian, jonka avulla myrkylliset kemikaalit ja muovit voidaan korvata kestävillä materiaaleilla.

AlternateText

OrganoClick on kemian- ja materiaaliteknologiayritys. Se toimittaa ja valmistaa biopohjaisia materiaaleja ja kemianteollisuuden tuotteita, joilla voidaan korvata muovit ja myrkylliset kemikaalit puun ja tekstiilien painekyllästyksessä.  
 
1990-luvun puolivälissä Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun professorit Armando Córdova ja Jonas Hafrén pohtivat, mikä tekee puusta niin vahvan materiaalin ja miten lehdet kestävät vettä. Mitkä molekyylit saavat nämä prosessit toimimaan? Voitaisiinko näitä prosesseja jäljitellä ja luoda kestäviä materiaaleja jokapäiväiseen käyttöön? Mukaan tuli nopeasti myös Mårten Hellberg, molekyylibiotekniikan diplomi-insinööri, joka on aina ollut kiinnostunut kestävyyskysymyksistä. Myrkyllisten muovien ja kemikaalien korvaaminen ympäristöystävällisillä vaihtoehdoilla avaa täysin uuden pelikentän.   
 
– Alkutaival oli pitkä. Selluloosakuidut ovat tekstiilien, paperin ja puun kaltaisten materiaalien perusta. Kehitimme perustekniikan, jota kutsutaan selluloosakuitujen modifioinniksi. Muuttamalla materiaalien ominaisuuksia pystyimme tekemään niistä vettähylkiviä, vahvoja sekä tulta ja hometta kestäviä. Aikaa yliopiston koeputkista valmiiseen tuotteeseen kului kuusi vuotta, Mårten Hellberg kertoo. 
 
OrganoClick on kehittänyt myös kemiallisen tekniikan, jossa myrkylliset kemikaalit ja muovit korvataan ympäristöä säästävillä vaihtoehdoilla. Yritys palvelee monia erilaisia valmistajia, jotka toimivat usein teollisuuden aloilla.  
 
– Tällainen tuote maksaa. Meidän oli löydettävä sijoittajat tuotteen kehittämistä varten, hankittava materiaalit, rakennettava tehdas ja löydettävä työvoimaa. Eri vaiheissa mukana on ollut eri rahoittajia, joilta on saatu puhdasta riskipääomaa. Vuonna 2015 yrityksemme listattiin pörssiin, minkä jälkeen myynti kasvoi. Nyt olemme saaneet positiivisen liiketuloksen ennen poistoja. Kasvun ja kehityksen jatkamiseksi tarvitsimme erilaisia joustavia investointiluottoja tuotantolaitteita ja käyttöpääomaa varten. Silloin oli tärkeää löytää rahoittajia, joilla on joustavia ratkaisuja, ja Norion Bankista tuli meille tärkeä kumppani.